Seksuologie-prijs voor Henny Bos

Posted by Maria Codina on April 3, 2019 at 9:22 amHenny Bos, hoogleraar Sexual and gender Diversity in Families and Youth, nam afgelopen vrijdag de Van Emde Boas van Ussel Prijs  in ontvangst. Met deze prijs eert de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie elke twee jaar een persoon die zich gedurende een langere periode heeft onderscheiden op het terrein van de seksualiteit in wetenschap, beroep of maatschappij.

In het juryrapport staat: ‘Henny’s werk levert een onmiskenbare bijdrage aan de erkenning en dus de maatschappelijke status van niet-traditionele gezinnen en aan de strijd tegen discriminatie van seksuele minderheden en gender-non-conformiteit’.  Ook roemt de jury de “originaliteit in thema en methodiek”.

Korte lezing

De VEB-VU Prijs, die genoemd is naar de twee beroemde seksuologen Coen van Emde Boas en Jos van Ussel, bestaat uit een bronzen kunstwerk, een geldbedrag en een uitnodiging om een voordracht te houden. Bos, die op dit moment in San Diego is vanwege haar onderzoek, volgde de uitreiking via een videoverbinding en verzorgde daarna op afstand een korte lezing met als onderwerp “Veerkracht bij lesbische, homoseksuele en biseksuele en gender non-conforme jongeren en bij kinderen in lesbische moeder- en homovadergezinnen”.

Belangrijke thema’s voor toekomstige pedagogen

‘Het is een enorme eer voor mij dat ik de Van Emde Boas van Ussel Prijs in ontvangst heb mogen nemen voor mijn werk als onderzoeker maar ook voor mijn werk als docent’, alsdus Bos. ‘De thema’s van mijn onderzoek  − kinderen in lesbische moeder- en homovadergezinnen, seksuele minderheidsjongeren en gender non-conforme jongeren − zijn thema’s waarvan ik vind dat deze ook belangrijk zijn voor de toekomstige pedagogen die wij opleiden aan onze afdeling Pedagogische en Onderwijs Wetenschappen, zoals we dat onder andere doen in de master Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding.

Over het onderzoek van Henny Bos

Henny Bos doet onderzoek naar gezinnen met ouders van dezelfde sekse en naar jongeren die tot een seksuele minderheid behoren en/of gender-nonconform zijn. Bos is co-onderzoeker van de Amerikaanse National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS), de langstlopende studie naar lesbische moeders die in de jaren tachtig via donorinseminatie een kind kregen.


Related posts