Nieuw fonds voor onderzoek naar genezing hiv

Posted by Maria Codina on July 31, 2018 at 1:45 pmAidsfonds en de Nederlandse overheidsorganisatie Health~Holland bundelen krachten en richten gezamenlijk een nieuw wetenschappelijk fonds op. Dit maken we vandaag bekend op de vooravond van de internationale aidsconferentie AIDS 2018, in Amsterdam. Het fonds wil nadrukkelijk vervolgonderzoek naar de genezing van hiv financieren. Dit doen zij door samenwerkingen tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen te bevorderen. Met dit fonds zal twee miljoen euro besteed worden aan hiv-genezingsonderzoek.

Belang van onderzoek en ontwikkeling

Zowel Aidsfonds als Health~Holland werken mee aan innovatief wetenschappelijk onderzoek. Door het bundelen van onze krachten proberen we het onderzoek naar hiv-genezing te versnellen. Volgens Louise van Deth, directeur van Aidsfonds, is het niet de vraag óf het er ooit van komt, maar wanneer. “We weten dat genezing van hiv mogelijk zal zijn op een dag, maar het is een moeilijke weg. Financiële ondersteuning van dat onderzoek is daarom belangrijk. Door genezing kan hiv letterlijk uit het leven van 37 miljoen mensen met hiv weggenomen worden. Genezing betekent het einde van een wereldwijde epidemie.”

 

Steun van Aidsfonds

Aidsfonds financiert al 30 jaar wetenschappelijk onderzoek. Het heeft altijd ingezet op creatief Nederlands onderzoek, waar in eerste instantie niemand in geloofde, maar waar toch belangrijke ontdekkingen uit voort gekomen zijn. Het heeft Nederlandse onderzoekers geholpen om nieuwe maar noodzakelijke wegen in te slaan. Van Deth: “Aidsfonds selecteert kwalitatief hoogstaand onderzoek en is sterk in het verbinden van partijen. We weten waar we mee bezig zijn, omdat we het al zo veel jaar doen. Dat kan alleen dankzij onze 180 duizend donateurs die duidelijk aangeven dat heel belangrijk te vinden.”

 

Financiering van Health~Holland

Directeur van Health~Holland, Nico van Meeteren, vindt deze samenwerking met Aidsfonds een voorbeeld van hoe krachten in Nederland te bundelen zijn. “Alleen door sterke samenwerking kunnen wij innovaties zo snel mogelijk bij de mensen krijgen die het nodig hebben. Het financieren van nieuw onderzoek en ontwikkeling is daarin cruciaal.”