Generatie ‘Ja… en?’

Posted by Maria Codina on November 12, 2019 at 4:40 pmVanuit de alliantie Act4Respect starten Atria en Rutgers vandaag een nieuwe campagne waarin jongeren afrekenen met stereotiepe gendernormen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit: de Generatie ‘Ja… en?’.

Voor generatie Ja… en? Is het heel normaal dat je voor het betalen van de drankjes geen seks verwacht, dat twee mannen gewoon met elkaar kunnen zoenen en dat je een meisje met een kort rokje niet lastigvalt…

De meeste jongeren hebben al ruimdenkende opvattingen, maar zij handelen individueel nog niet altijd naar deze denkbeelden. Jongeren denken vaak dat hun leeftijdsgenoten minder ruimdenkend zijn dan zijzelf. En die foute perceptie houdt grensoverschrijdend gedrag in stand. De campagne ‘Generatie Ja… en?’ benadrukt daarom dat de meerderheid van de jongeren al wel oog heeft voor gelijkheid en diversiteit, en geweld afwijst.

 Vandaag presenteert Generatie ‘Ja… en?’ zich in deze manifestvideo. U kunt hem delen via Facebook, Twitter of Instagram. Op www.GeneratieJaEn.nl zien jongeren niet alleen het manifest maar ontdekken zij ook in een test of ze al bij deze nieuwe generatie horen. Ook zien zij via social media video’s waarin leeftijdgenoten de norm van de nieuwe generatie actief uitdragen met de boodschap:  ‘Ja… en?’. Verder zijn er lessen ontwikkeld waarmee jongeren met elkaar in gesprek gaan over hun normen. U kunt meer lezen over Generatie Ja… en? in dit nieuwsbericht.

Over twee weken start de VN campagne 16 days of activism against genderbased violence. Tussen 25 november en 10 december zijn er dan wereldwijd acties die aandacht vragen voor dit onderwerp. We doen mee met deze actie en vragen aandacht voor de preventie van geweld. Zo gaan we op 27 november op een MBO in Utrecht in gesprek met alle leerlingen van een MBO en organiseren we op 29 november een congres met als thema ‘Sociale normverandering onder jongeren ter preventie van geweld: naar een positieve benadering’.


Related posts