Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Podium: Nooit meer Papadag – Over Vaderschapsverlof en Betrokken Vaderschap

January 23, 2017 - January 24, 2017

Al jaren bungelt Nederland onderaan als het gaat om vaderschapsverlof. De moeder krijgt opgeteld 16 weken verlof, de vader vanaf 2019 vijf dagen. Dat is onzin, onwenselijk en stom. Te kort om vader te worden en vader te zijn. Vaders zijn belangrijk voor kinderen, voor moeders en kinderen zijn belangrijk voor vaders. 

Hoe kan het dat het progressieve Nederland hiermee zo hopeloos achterloopt? Is het politieke onwil, de macht van de werkgeverslobby of zijn het misschien de Nederlandse vaders en moeders zelf, die niet zitten te wachten op een gelijkwaardigere verlofregeling?

Waar de verlofregeling in Zweden is gebaseerd op een gelijkheidsideaal tussen man en vrouw is deze in Nederland vooral opgebouwd rondom een moederschapsideologie, die ervan uitgaat dat het de moeder is die de beste verzorger is voor het kind. Wie is er verantwoordelijk voor deze beeldvorming? Waarom zijn er alleen tijdschriften voor ‘kekke’ en ‘fabulous’ mama’s en niet voor ‘awesome’ daddy’s? Hoe kan het dat in reclames moeders steeds in een verzorgende rol worden neergezet en vaders als niet goed aangesloten sukkels die in de marge rommelen? Kunnen we een omslag creëren in het denken over vaderschap in Nederland?

In dit programma onderzoeken we met vaders, politici en werkgevers alle praktische bezwaren, kijken we welke oplossingen en alternatieven mogelijk zijn en staan we stil bij de onzichtbare oorzaken van weinig verlof voor Nederlandse vaders. Met experts uit de reclamewereld, gedragswetenschappers, het vaderpanel en het publiek proberen we tot een nieuwe (beeld)taal te komen die het belang van de vader vanzelfsprekend maakt en het idee van één zogenaamde Papa-dag voorgoed achterhaald.

Met o.a. prof. Louis Tavecchio hoogleraar pedagogiek en expert op het gebied van vaderschap en komiek Ronald Snijders.

Dit programma is in samenwerking met Rutgers.

Nooit meer Papadag
In gesprek met vaders over vaderschapsverlof en betrokken vaderschap

Maandag 23 jan 20:00 22:00 Grote Zaal

Normaal Student CJP Stadspas Ik heb De Balie Cultuur Pas
€ 10,00 € 8,50 € 8,50 € 8,50 € 8,50

Details

Start:
January 23, 2017
End:
January 24, 2017