Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Bevolkingscrisis: wereld onder druk

June 21, 2017 @ 9:30 pm - 11:30 pm

Bevolkingscrisis

Aan het einde van deze eeuw zal onze planeet 11,2 miljard mensen huisvesten (4 miljard meer dan nu!) en deze groei zal niet gelijkwaardig plaatsvinden: het aantal mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika neemt razendsnel toe, terwijl Westerse landen juist met bevolkingskrimp te maken hebben. Deze groei zet economieën en onze aarde onder druk- zeker in combinatie met klimaatverandering en migratie. Het grootste probleem van deze drie, bevolkingsgroei, krijgt gek genoeg de minste aandacht. Daarom zet Rutgers het thema bevolkingsgroei op de kaart in een reeks publieksdebatten. Tijdens deze kick-off Bevolkingscrisis: wereld onder druk gaan we in gesprek met de zaal en een aantal prikkelende denkers over de oorzaken, gevolgen en uitdagingen van bevolkingsgroei.

Met in dit programma:

 • Ton Coenen, Directeur/bestuurder, Rutgers
 • Thea Hilhorst, Hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan Institute of Social Studies in Den Haag, Erasmus Universiteit
 • Geerten Waling, Historicus en publicist
 • Kiza Magendane, Student politicologie en publicist.
 • Marc Davidson, Bijzonder hoogleraar milieufilosofie en onderzoeker
 • Jannemiek Evelo, Program Coordinator bij CHOICE for Youth and Sexuality
 • Ama van Dantzig, Co Founder Dr. Monk

Bevolkingscrisis

‘Bevolkingsgroei is een groter probleem dan klimaatverandering en migratie’, menen de experts van Rutgers. Maar wat is bevolkingsgroei precies, en wat zijn de implicaties ervan op onze manier van leven -en op die van een ander? En als het echt zo’n druk op onze huidige systemen zet, waarom is het dan zo’n ondergeschoven kindje in het maatschappelijk debat?

Na een korte introductie door o.a. directeur Ton Coenen (Rutgers), delen een aantal uitgesproken denkers hun mening over het vraagstuk bevolkingsgroei:

 • Zo spreekt historicus Geerten Waling zich uit tegen het taboe rondom geboortebeperking in het bestrijden van bevolkingsgroei: ‘..voortplanting [lijkt] wel een religie op zichzelf -ook in het seculiere Nederland, waar welvaart een voortdurende bevolkingsgroei schijnt te vereisen, waar kinderen krijgen nog steeds de sociale norm is en ‘het gezinnetje’ als ideale leefvorm heilig.‘ Moeten we af van het heilige huisje van geboortebeperking?
 • Met het oog op de huidige en toekomstige milieuproblematiek, moet dat zeker, stelt bijzonder hoogleraar Marc Davidson: ‘…Hoe meer mensen er op deze planeet rondlopen en hoe meer kansen en mogelijkheden we ieder mens willen bieden, hoe onmogelijker de opgave wordt om de milieuproblematiek met enkel technologie op te lossen.’ Wat is volgens deze milieufilosoof de urgentie van het onderwerp bevolkingsgroei voor ons klimaat?
 • Vervolgens opent Kiza Magendane de vloer voor discussie, door te reflecteren op de (on)zin van ontwikkelingshulp: “Wie rechtvaardigheid wil en Afrikanen wil helpen, moet het dus ook durven hebben over een systeem dat Europa voordelen geeft en Afrika nadelen toekent.” Welke rol speelt het Westen in het aanpakken van bevolkingsgroei in andere delen van de wereld -en moeten we dat op deze manier wel willen?

De moderator van de avond, Ama van Dantzig (Dr. Monk) is een creative mastermind die haar tijd tussen Accra en Amsterdam verdeelt, om bruggen te bouwen tussen schijnbaar tegengestelde werelden. Vanuit haar ervaring in vele landen en gemeenschappen, gelooft Ama in het vermogen van mensen om ingenieuze oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van onze tijd.

Details

Date:
June 21, 2017
Time:
9:30 pm - 11:30 pm
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Rutgers

Venue

Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam, Noord-Holland 1019HC Netherlands
+ Google Map
Website:
https://dezwijger.nl/