Anticonceptie in het basispakket

Posted by Maria Codina on July 2, 2019 at 8:56 amWij vinden het belangrijk dat anticonceptie beschikbaar en toegankelijk wordt voor iedereen. Op dit moment wordt anticonceptie alleen vergoed tot 21 jaar. Dat zorgt ervoor dat vrouwen het grootste deel van de kosten dragen en dat er voor sommige vrouwen een financiële drempel bestaat voor het gebruik van anticonceptie.

Daarom roepen wij u op: neem anticonceptie weer op in het basispakket! Wij willen:
– dat alle anticonceptie weer onderdeel wordt van de basisverzekering
– dat deze vergoeding niet onder het eigen risico valt

Aanstaande donderdag 4 juli 2019 kunt u al een belangrijke stap in de juiste richting zetten. Dan wordt er in de Tweede Kamer gestemd over een voorstel om de pil weer in het basispakket op te nemen. Wij roepen jullie daarom op om aanstaande donderdag voor te stemmen en anticonceptie weer onderdeel te maken van het basispakket van de verzekering!

Waarom is het belangrijk?

In Nederland wordt anticonceptie op dit moment alleen vergoed voor verzekerden jonger dan 21 jaar. De inzet van de aanpassing van het basispakket voor de zorgverzekering waar donderdag over wordt gestemd is om de pil, ook na 21 jaar, onderdeel te maken van het basispakket. Dit is een goede eerste stap in de richting.

Bijna 5.200.000 mensen in Nederland gebruiken anticonceptie. De keuze voor een kind is een kwestie van zelfbeschikking en daarom moet anticonceptie voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen zijn. Hoewel de prijs van anticonceptie niet hoog is, zijn de kosten voor sommige mensen toch een groot obstakel, zeker duurdere vormen van anticonceptie zoals spiralen en sterilisatie. En dat terwijl anticonceptie in het basispakket door de relatief lage kosten maar een minimale druk op de nationale begroting zal vormen.

Bovendien zorgt het huidige beleid voor ongelijkheid. Van alle mensen die anticonceptie gebruiken zijn ruim 200.000 van de mannelijke sekse en bijna 5 miljoen van de vrouwelijke sekse. Dat anticonceptie geen vast onderdeel is van het basispakket zorgt dus voor een ongelijke situatie, omdat vrouwen in het overgrote deel de rekening moet betalen, terwijl: anticonceptie is juist zo fijn voor iedereen!

Daarom vragen wij jullie: zorg ervoor dat anticonceptie terugkomt in de basisverzekering!
#Anticonceptie4all

Bureau Clara Wichmann komt op voor een gelijke rechtspositie van vrouwen en alle mensen in Nederland.

Teken de petitie


Related posts